Gijs

Gijs

Schrijver van korte stukjes over olijfolie en Kreta.

 

Keuringsdienst van waarde over het bedrog in de olijfolie wereld 2024 

 

Dit onderzoek is exact 15 jaar na hun eerste onderzoek over olijfolie in 2009.
Onderstaand staat een filmpje over dit onderzoek, wij geven enig commentaar op dit zeer goede onderzoek.


Uit dit onderzoek blijkt dat er na 15 jaar niets is bijgeleerd over olijfolie,
eigenlijk een stuk minder nog.

De supermarkten werden gevraagd over de verschillende soorten van olijfolie in hun assortiment.
De reacties zijn soms ronduit hilarisch, het blijkt dat zij er niet veel van afweten.
Maar dat was in 2009 ook al zo.

De olijfoliefabrieken in Spanje werden bezocht, daar werd eerlijk over sommige olijfolie soorten gesproken.
De slechte olijfolie wordt geraffineerd en verkocht aan het buitenland, wat er daarna met deze olijfolie
gebeurt weten zij ook niet.
Deze geraffineerde olijfolie bevat niets meer van de anti-oxidanten, vitamines, smaak en kleur waar Extra Virgin olijfolie
om bekend staat.
Een professionele olijfolie proefster was hier ook erg duidelijk in.

Wat wijzelf ook al in 2003 ontdekt en gepubliceerd hebben, milde olijfolie, classico, wokken, speciaal voor... etc.
is in de meeste gevallen geraffineerde olijfolie.
Dit is verder ook te lezen op onze website; Uitleg over de soorten olijfolie

Waar al de specialisten in onderstaand filmpje het over eens zijn,
er is maar 1 soort olijfolie waar je in mag bakken, frituren, koud gebruik eigenlijk alle toepassingen;
Extra Virgin Olijfolie

Ontroerend stukje over een Italiaans restaurant in Nederland die uitsluitend Extra Virgin olijfolie gebruikt.
hij was verbaasd over al de andere olijfolie soorten waar geen smaak of kleur meer in zit.

Daar zou ik dus graag gaan eten!

 

https://npo.nl/start/serie/keuringsdienst-van-waarde/seizoen-24/olijfolie_1/afspelen

 

Disclaimer; Alle feiten en wetenswaardigheden die boven beschreven staan komen uit het onderzoek van de Keuringsdienst van waarde.

 

 

 

 

 

Nieuwe regels aangaande houdbaarheidsdatum vermelding olijfolie

 

 

Op de verpakkingen van de laatste olijfoogst staat een houdbaarheidsdatum die korter is dan
al de voorgaande jaren.
Wij vermeldden voorheen altijd een houdbaarheidsdatum van 2 jaar.

Per de afgelopen olijfoogst (2023) wordt door de Griekse overheid een datum aanbevolen van 1 jaar.

Wij weten en veel van onze trouwe klanten ook, dat olijfolie in een gesloten verpakking vele jaren in goede
conditie blijft.

Maar... regels zijn regels.

Schrijver dezes heeft in de voorgaande jaren blikken geopend van 6 jaar oud en dat was nog
steeds een topkwaliteit olijfolie.

 

 

 

 

dinsdag, 23 januari 2024 12:45

Storing websites

Storing website

 

De afgelopen week (16-01 tot 21-01) waren er storingen op onze website.
De meeste storingen zijn inmiddels opgelost.

Soms bij het inloggen werkt een wachtwoord niet.

Dan gewoon bestellen zonder in te loggen.

Aan dit euvel wordt gewerkt.

 

 

woensdag, 06 december 2023 05:56

Olijfoogst Kreta 2023 UPDATE !!!

Olijfoogst Kreta 2023

 

De olijfoogst op Kreta is iets later dan normaal.
Het gebrek aan regen is hier de oorzaak van

De gehele zomer heeft het niet geregend.
Ook September, Oktober EN November waren erg droog bij hoge temperaturen.

Dit deed de groei van de olijven wat vertragen.
Om toch een goede kwaliteit olijven en dus goede olijfolie te verkrijgen wordt er wat later geoogst.


Wij verwachten onze olijfolie medio Januari gereed te hebben voor de verkoop.

 

23-01 Al onze olijfolie is gebotteld.
Binnenkort vertrekt de vrachtauto uit Kreta naar ons magazijn in Nederland.

02-02 De nieuwe voorraad is aangekomen in ons magazijn in Nederland.
Er kan weer bestelt worden.

 

 

 

OLIJFOLIE PRIJZEN 2023

 

De prijs van olijfolie  is explosief gestegen afgelopen jaar.
Er is een schreeuwend tekort aan olijfolie.

Verleden jaar is het al begonnen met een halvering van de totale olijfoogst van Spanje.
De abnormale hitte en een neerslagtekort veroorzaakten deze "mislukte" oogst.

Spanje is de grootste olijfolie exporteur ter wereld.
Elk jaar produceert Spanje 1.5 miljoen ton olijfolie. (1 ton is 1000 liter)
Afgelopen olijfoogst was slechts 620.000 ton.

En de verwachte prognose voor aanstaande olijfoogst 2023 in Spanje is weer rond de 600.000 ton.
Dus voor de 2e keer op rij is er een absentie van 1 miljoen ton per jaar.
Afgelopen maanden persten de groothandelaren de laatste liters uit hun voorraden, maar nu is 
gezien de gestegen mondiale olijfolie prijzen de bodem in zicht.

De olijfolie prijzen schieten omhoog en een einde van deze stijging is niet in zicht.
Zie ook bijgaande grafiek.
Wij als olijfolie boeren waren gewend aan prijzen in het verleden tussen 2 euro en 3,50 euro.
Nu wordt zelfs de kleinste olijfboer opgezocht om zijn kleine voorraad voor 8,00 euro per liter te verkopen!

Op het moment van schrijven is het 14 juli 2023, het is nog ver naar de volgende schamele olijfoogst.
De explosieve stijging zal zeker blijven aanhouden.

Een verdubbeling van de consumentenprijs is niet ondenkbaar.

Als deze trend zich voortzet, zal echte olijfolie voor enkele jaren een luxe produkt gaan worden, wat wij niet hopen.

Door de tekorten zullen helaas veel olijfolien vermengd gaan worden met inferieure soorten olien.
Opletten voor de consument als zij een 1 liter verpakking olijfolie zien staan voor een paar euro!

 

 

 

 

Zoals velen dit al hebben gemerkt, de 0.5 liter DENDRES Olijfolie verpakking is niet meer leverbaar.

De prijzen van olijfolie, verpakking en transport zijn afgelopen jaar explosief gestegen.

Daarom hebben wij besloten om kleine hoeveelheden niet meer te leveren.
Een 0.5 liter verpakking zou dan tegen de 10,00 euro moeten gaan kosten, dat vonden wij teveel voor onze klanten.

Daarom is de minimale hoeveelheid, de kleinste verpakking, nu 1 liter.
Weliswaar nog in de verpakking van onze olijfolie fabriek, maar wel gevuld met DENDRES Olijfolie.

Mochten de diverse prijzen gaan dalen dan gaan wij alsnog de 0.5 liter verpakking terug invoeren.

 

 Meer info over de prijsstijgingen van olijfolie ook na te lezen in een volgend artikel.

woensdag, 14 december 2022 16:11

Extra Virgin olijfolie van de Olijfoogst 2022

 

Onze verse olijfolie van olijfoogst 2022 wordt momenteel klaargemaakt voor het transport naar onze opslag in Nederland.
 
Helaas zijn de prijzen voor verpakkingen en transport flink gestegen.
Vanwege de tegenvallende productie van andere olijfolie producerende landen
is de basisprijs voor Extra Virgin olijfolie ook enorm gestegen.
 
De kwaliteit van de Olijfolie uit Kreta is gelukkig wederom van superieure klasse
dit jaar.
 
De laatste verpakkingen van olijfoogst 2021 zijn momenteel in de aanbieding.
 
Als alles meezit is binnen 2 weken de olijfolie leverbaar, wij laten u dit dan direct weten.
 
UPDATE 26-12  De levering van de nieuwe olijfoogst is vertraagd tot begin januari.
 
 
En inmiddels is de olijfolie gearriveerd!!!  11 Januari 2023
donderdag, 24 november 2022 13:57

De smaak van olijven EN verse olijfolie

Hoe smaakt een olijf eigenlijk.

 

Iedereen die wel eens olijven eet, weet dat deze meestal vrij zout zijn.
Hoe komen deze zo zout?, olijfbomen groeien toch niet op het strand....?
Nee dat zijn trouwens wel de "zoutbomen" Tamarisk, maar dat is weer een ander verhaal.

Een olijf die je zo van de boom plukt is NIET eetbaar.|
Deze smaakt erg bitter en is vrij hard.
Niet een aanrader dus om deze te eten.

Aan onze gasten die in oktober nog op Kreta zijn laten we deze wel eens een olijf direct van de boom plukken
en op eten.
De reacties zijn hilarisch.

Om ze eetbaar te maken moet je de olijven in een bak water laten weken met erg veel zout erin.
Het zout haalt de bitterheid weg en de olijf wordt zachter.

Laat deze 1 tot 2 weken rusten en ververs het water 1 of 2 keer.
Dan is je olijf eetbaar en smaakt zout! 

Een snellere manier wat veel op Kreta wordt gedaan is de olijven kneuzen,
met een houten hamer oid op de olijf slaan zodat deze openbarst.

Dan deze olijven in een bak water leggen en een beetje zout erbij doen.
Dan is deze vrij snel eetbaar en is minder zout en blijft wat harder.
Meer smakelijk overigens.
Onderstaand een foto van de gekneusde olijven.

Gezien bovenstaande over de smaak van een olijf, dan weet je ook gelijk
hoe verse olijfolie moet smaken.

Bitter en in het begin wat scherpe smaak.
Dit wordt wel gauw wat milder, maar enige bitterheid blijf je wel proeven. 

Op deze manier weet je wel direct of je een "echte" olijfolie hebt gekocht en niet
een flink geraffineerde en aangelengde olijfolie uit een goedkope aanbiedingwinkel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dinsdag, 23 november 2021 16:47

Olijfoogst 2021

Olijfoogst Kreta 2021

 

De nieuwe olijfolie oogst 2021 is LEVERBAAR!! (03-01-2022)

 

De kwaliteit van de olijven was erg goed, de kwantiteit iets minder.
Het is een vrij droge zomer geweest op Kreta.

Normaal produceert Griekenland 275.000 ton per seizoen, in 2021 was dat slechts 230.000 ton olijfolie.

Wij zullen de exacte leveringsdatum hier vermelden en via onze nieuwsbrief.

woensdag, 26 mei 2021 17:47

Het verzonken dorp Sfendili op Kreta.

 

We hebben op Kreta een verzonken dorp met de naam Sfendili.

Deze is gelegen in een vrij nieuw stuwmeer ten zuiden van Hersonissos tussen de dorpjes Avdou en Potamies.

Dit stuwmeer is aangelegd om het water op te vangen van het Lassithi plateau en dit water te gebruiken voor
het toenemende toerisme op Kreta.

Het dorpje Sfendili moest dus opgeofferd worden, de bewoners zijn uitgekocht na tientallen jaren procedures.
Maar het staatsbelang ging voor.

Tot op de dag dat het water het dorp binnenstroomde verlieten de laatste 2 bewoners toch maar snel het dorp
na jaren van protest getooid met zwarte vlaggen.

3 kwart van het dorp staat dus nu onder water.

Het contrast is erg groot als je de oude situatie nog kende van een 20 tal jaren geleden.
Toen reed je door het dal naar Avdou en zag je links boven tegen de berghelling het dorpje Sfendili.
Nu kijk je er op neer.

Op de uitvergrote foto van het dorp zie je vooraan nog het dak van de kerk.

Dat het meer uiteindelijk vol liep was rond 2015.

Inmiddels zie je heel langzaam wat verscholen toerisme opduiken.
Als je je weg vindt tussen de olijfbomen door kom je op strandjes aan een zoetwatermeer.
Of het is toegestaan? Waarschijnlijk niet , maar ach, op Kreta wordt er veel toegestaan als je het maar niet te dol maakt.

Kan je naar het dorp toe rijden...? Eigenlijk niet, maar ..... 

 

 

 

 

Pagina 1 van 2